Letni stół, który zachwyca!

Spanish themed place setting with bread and salsa

Postaw na prostotę – lśniące szkło i zastawa plus kilka dekoracji, które sprawią, że Twój stół wzbudzi taki sam zachwyt, jaki wzbudzają Twoje potrawy. Oto krótki przewodnik tworzenia zapierających dech w piersiach dekoracji stołu na lato.

KOLORY I TEMAT

Wybierz serwetki w świeżym kolorze. Dobrze sprawdzi się zieleń limonki, żółć jaskrów lub pomarańcz. Dobierz do tego podkładki i bieżniki. Jeśli stawiasz na szczególny rodzaj kuchni, np. kuchnia hiszpańska, urozmaić swój stół elementami, które kojarzą się z tym krajem.

Posiłek składający się z tapas, paelli czy też churro, będzie wyglądać bajecznie, gdy podasz go na rustykalnych naczyniach z terakoty z obrusem i serwetkami w odcieniach czerwieni i żółci. Delikatne akcenty to klucz do sukcesu!

UKŁAD

Close up side plate setting

Jeśli urządzasz przyjęcie we własnym domu, nie musisz ściśle trzymać się etykiety i np. nakrywać stołu obrusem, szczególnie, gdy sam w sobie jest piękny i wart pokazania.

Jednym ze sposobów na stworzenie przestrzeni dla każdego z gości jest umieszczenie na stole bieżników. Rób to, zachowując rozsądne odległości, tak by zapewnić miejsce na łokcie, a także na zastawę i szkło.

Pozostaw około 40 cm pomiędzy nakryciami. Zdecydowanie lepiej jest dostawić dodatkowy, nawet nieco niepasujący stół na końcu aranżacji, niż ciasno usadzić gości podczas posiłku.

 

GŁÓWNA OZDOBA

Jeśli decydujesz się na ozdobę pośrodku stołu, zachowaj rozsądek. Nie powinna być ona zbyt wysoka: 25x25cm to idealna wielkość. Taka ozdoba nie może przeszkadzać Twoim gościom w rozmowie i zbytnio przyciągać uwagi.

Glass water jug and cut up limes

W lecie idealnie sprawdzą się cytrusy, wypełniające lśniące naczynie. To proste i kolorowe rozwiązanie na pewno zachwyci Twoich gości.

Innym sposobem na piękną, rustykalną ozdobę jest wykorzystanie aromatycznych ziół, takich jak tymianek cytrynowy, rozmaryn, koper, które można umieścić w małych słoiczkach, wypełnionych ziemią.

Rozświetl swój stół, umieszczając w centralnym punkcie świeczek do podgrzewaczy w latarniach, słoiczkach po dżemie, czy też w szklankach. W ten sposób stworzysz pełną uroku dekorację o niewymuszonym charakterze.

OSTATNIE SZLIFY

Salt and Pepper in Shot glasses

Wzmocnij efekt letniej świeżości, stawiając na stole dzbanki z wodą z dodatkiem pokrojonych limonek i cytryn oraz z liśćmi mięty. Takie dodatki, sprawią, że woda nabierze smaku.

Nawiąż dekoracją do menu. Jeżeli podajesz gazpacho, połóż gałązkę soczystych pomidorów, niech będzie podpowiedzią dla Twoich gości czego mogą się spodziewać.

 

Nie bój się niekonwencjonalnych rozwiązań. Zamiast tradycyjnej solniczki lub młynka, użyj małych kieliszków albo małych muszelkowatych naczyń. Takie szczegóły sprawią, że oprawa Twojego stołu na długo zapadnie w pamięć gości.