Letnie menu, które zachwyca!

Bruchetta on a clean white plate

Jedną z najprzyjemniejszych rzeczy podczas lata są słoneczne dni i ciepłe wieczory, podczas których możemy zaserwować lekkie i świeże potrawy. Niezależnie od tego, czy planujesz przyjęcie w jadalni, w oranżerii czy w ogrodzie, jest kilka sposobów, by przygotowane przez Ciebie jedzenie pokazać w pełnym blasku.

Oto prosty przewodnik jak zaprezentować jedzenie, by wyglądało tak pysznie jak smakuje!

Podaj kolorowe, letnie jedzenie. Wszystko zaczyna się od wyboru przepisów. Zanim ułożysz swoje letnie menu, pamiętaj, że powinno być one pełne czerwieni, żółci i świeżej zieleni.

Spójrz na naszą Letnią listę zakupów, i znajdź wskazówki dotyczące letnich owoców i warzyw.

Jeszcze więcej kolorów! Każdy z głównych kolorów: czerwony, żółty i niebieski, wygląda najlepiej z dodatkiem koloru, powstałego ze zmieszania dwóch wyżej wymienionych. Np.:

  • Czerwony pięknie komponuje się z mieszanką niebieskiego i żółtego: kolorem zielonym.
  • Żółty dobrze uzupełnia mieszanka czerwonego i niebieskiego: fioletowy.
  • Niebieski świetnie prezentuje się z mieszanką czerwonego i żółtego: kolorem pomarańczowym.

Czerwony i zielony stanowią najprostsze połączenie kolorów. Podaj sałatkę z pomidora, mozzarelli i awokado, albo z truskawek i kiwi z dodatkiem mięty w charakterze orzeźwiającego deseru.

Berry dessert in a Martini glass

Spróbuj żółty i fioletowy podać z pożywnym miękkim serem z figami albo sałatką z czerwonej kapusty i słodkiej kukurydzy. Możesz również podać pudding z chleba z masłem, a do tego dżem z malin lub czarnych porzeczek – to naprawdę pyszny sposób na połączenie tych kolorów!

Wybierz odpowiednią zastawę. Uczyń jedzenie główną atrakcją i postaw na tradycyjne, białe talerze. Pamiętaj, że te z dużą ilością zdobień niepotrzebnie rozpraszają uwagę.

Odpowiednio wyeksponuj jedzenie, niech nie zwisa z brzegów talerza, ale też niech nie będzie go zbyt mało w naczyniu.

Tomato, mozzarella, avocado fan on a rectangle plate

Układaj warstwowo. Możesz złagodzić geometryczne kształty, nakładając składniki warstwami - na przykład, układając plasterki pomidora w zakrzywiony wachlarz.

Trzeci wymiar na talerzu. Ożyw swoje potrawy i uzyskaj interesującą kompozycję, nakładając składniki na siebie lub stosując dekoracyjne garnirowanie.

Stacked tomato, mozzarella and avocado on a square plateNie do pary. Poznaj najprostszy trik ładnego prezentowania jedzenia – pogrupuj składniki po trzy lub pięć sztuk. Potrawy są wówczas atrakcyjniejsze dla oka.

Użyj kontrastujących rzędów ukośnych linii. Linie równoległe przyciągają wzrok. Ta technika szczególnie dobrze sprawdza się na kwadratowych talerzach. Ślady od smażenia na patelni to prosty sposób stworzenia efektu linii, a kontrastujące rzędy często stosuje się przy prezentowaniu sushi czy kanapek.

Chicken on a square plate with diagonal lines

Dekoruj. Wszystko. Zaczynając od natki pietruszki na gulaszu, a kończąc na tartej czekoladzie na deserze. Minimalny wysiłek dla maksymalnego efektu.

Baw się wzorami. Skrapianie to doskonały sposób na dodanie potrawom estetyki. Używając płynnych żeli i aioli do pikantnych dań, sosów czekoladowy bądź coulis do deserów – wyczarujesz zachwycające zygzaki i zawijasy. Używaj gęstych sosów, ponieważ zachowują kształt na talerzu.