Jak urządzić niezapomnianą uroczystość?

Place setting with graduation napkin

Trzymaj się naszych wskazówek i zachwycaj swoich gości, przy każdej okazji.

Menu. Stwórz je przed imprezą i wyślij do swoich gości, niech wybiorą to, co najbardziej lubią. Zaproponuj po dwie opcje do każdego dania, to dobra zasada. Będzie to bardzo twórcze działanie, które znacznie ułatwi Ci przygotowanie przyjęcia.

Wybierz temat imprezy. Warto wykazać się pomysłowością i przystroić stół w wybranym stylu.

Na przykład, jeśli organizujesz imprezę z okazji ukończenia studiów, zwiń serwetki jak dyplom. Niech serwetki i bieżniki będą w kolorach uniwersytetu, a karty z imionami gości z liniowanego papieru.

Stwórz unikatowe dekoracje. Inne dla każdego gościa. Jednym z prostych i oszczędnych sposobów jest wykorzystanie pustych butelek po perfumach (ewentualnie małych słoiczków lub buteleczek po oliwie) jako wazoników do polnych kwiatów.

Paper Doily Place Mat

Poeksperymentuj z podkładkami. Zaskocz gości, wykorzystując ozdobne, papierowe serwetki w kolorowe wzory. Połóż je pod szklaną zastawę – będą sprawiały wrażenie jakby talerz był ozdobiony misternym wzorem. Możesz również użyć papieru, na którym nadrukujesz słowa lub obrazy - możemy się założyć, że Twoi goście wezmą je do domu na pamiątkę.

Podaruj gościom coś drobnego. Może to być dowolna rzecz, od pudełeczka trufli po miniaturowe świece zapachowe. Jeśli chcesz poświęcić nieco więcej czasu, stwórz słoiki z cukrami zapachowymi - doskonały upominek z przyjęcia dla smakoszy.

Jam jar sugar infusion

By je zrobić, użyj suszonych składników, takich jak laski wanilii czy też ziarna kakao lub kawy. Możesz również wykorzystać świeże składniki, np. skórkę z cytryny czy pomarańczy lub gałązkę lawendy - pamiętaj, by je dobrze wysuszyć.

Napełnij szczelny pojemnik (najlepiej wyglądają małe szklane słoiczki) cukrem, następnie połóż warstwę wybranego składnika. Po kilku dniach uzyskasz cukier o delikatnym smaku, który można podarować gościom w atrakcyjnych słoiczkach przewiązanych wstążką.

Dowiedz się więcej