Naczynia z różnych stron świata

Jedną z najwspanialszych zalet podróżowania jest odkrywanie egzotycznych potraw serwowanych przez lokalne kuchnie. W każdym państwie odnajdzie się przysmaki o unikatowym smaku, które na zawsze pozostają w naszych wspomnieniach. Naturalną rzeczą jest, że chcielibyśmy odtworzyć te wspomnienia, przygotowując nowo poznane dania w domu. Wymaga to jednak posiadania specyficznych przyborów kuchennych, do których używania nie jesteśmy przyzwyczajeni, a już na pewno nigdy ich nie myliśmy. Przyjrzyjmy się im. Niektóre pewnie rozpoznasz, inne będą dla Ciebie zupełnie nowe. Zobaczysz skąd one pochodzą, do czego służą i jak powinny być myte.


Wok

Wok jest rodzajem patelni pochodzącym z Chin. Wraz ze wzrostem popularności kuchni azjatyckiej, naczynie to zaczęło się pojawiać w domach na całym świecie. Jest to głęboka patelnia z zaokrąglonym dnem. Wok może być wykorzystywany do przygotowywania różnego rodzaju potraw, ale najczęściej używa się go do szybkiego smażenia. Dzięki jego budowie można z łatwością przerzucać jedzenie, a składniki dania smażą się równomiernie. Wok z żeliwa powinien być czyszczony specjalną szczotką z bambusa, ale większość patelni tego typu, zwłaszcza poza Chinami, jest produkowana ze stali lub aluminium. Te bez problemu mogą być umieszczone w zmywarce, na dolnej półce. Tylko pamiętaj aby sprawdzić czy wok nie blokuje ramion zmywarki.

Fondue

Wielu z nas kosztowało tego słynnego dania. Przygotowanie fondue wymaga wykorzystania specjalnego naczynia. Posiadając odpowiedni zestaw, możesz oczywiście przygotować je samodzielnie. Spadek popularności dania w latach 70 już nic dzisiaj nie znaczy, a fondue znów jest w centrum uwagi. Mimo roszczeń do jego pochodzenia przez Francję i Włochy, fondue nierozerwalnie kojarzone jest ze Szwajcarią i jest traktowane jako luksusowy przysmak spożywany po całym dniu na stoku. Tradycyjne naczynie do fondue jest ceramicznym garnkiem o grubym dnie, zaprojektowanym do znoszenia stałego podgrzewania w taki sposób aby nie dopuścić do przypalenia dania, a zwłaszcza sera znajdującego się wewnątrz. Mimo to, zawsze na denku pozostaje pewna warstwa sera, którą musisz usunąć zanim włożysz naczynie do zmywarki.


Nasza ostatnia rada – pamiętaj aby zwracać uwagę na zalecenia producenta dotyczące pielęgnacji przyrządów kuchennych. Po za tym nie przejmuj się, tylko kontynuuj swoją kulinarną podróż wiedząc, że ze środkami i tabletkami do zmywarki Finish mycie naczyń nie jest żadnym wyzwaniem.