Jak dbać o naczynia ceramiczne?

Finish Best DetergentNaczynia ceramiczne do użytku domowego poddawane są procesowi szkliwienia. W przeciwnym razie wchłaniałyby swoją porowatą powierzchnią wszystkie płyny. Istnieje wiele rodzajów szkliw, a zastosowanie każdego z nich przynosi inny efekt końcowy. Pierwsze naczynia ceramiczne przeznaczone do podawania jedzenia i napojów pochodzą sprzed 10.000 lat p.n.e. Szkliwo odkryto około dwóch tysięcy lat później. Przyjrzyjmy się różnym rodzajom szkliw, korzyściom, jakie przynoszą oraz sposobom utrzymania ich w czystości.

Szkliwo solne

Ceramika pokryta szkliwem solnym błyszczy jak szkło, a jednocześnie zachowuje swój charakterystyczny ceramiczny wygląd. Szkliwo solne powstaje poprzez wrzucenie soli do pieca, w którym wypala się ceramikę, kiedy osiąga on najwyższą temperaturę. Proces ten został zapoczątkowany w Niemczech pod koniec XIII wieku. Niestety ten rodzaj szkliwienia powoduje duże zanieczyszczenie środowiska, stąd jego produkcja wchodzi w konflikt z przepisami o zanieczyszczaniu powietrza z 20-tego wieku.

Szkliwo popiołowe

Dużo wcześniej, w Chinach wynaleziono szkliwo popiołowe, które używane jest do dziś. Jego początki datuje się na 1000 r. p.n.e. Mistrzowie garncarstwa przypadkiem odkryli, że popiół z pieca do wypalania ceramiki, który osiadał na naczyniach, nadawał im charakterystyczną zieloną barwę. Zaczęli więc pokrywać nim naczynia przeznaczone do wypalenia przed włożeniem ich do pieca. Eksperymentując z ilością popiołu w szkliwie uzyskuje się różne kolory.

Technika majolikowa

Istnieją dwa rodzaje szkliwionych wyrobów ceramicznych, które określa się mianem ceramiki majolikowej. Jeden z nich to ceramika pokryta szkliwem cynowym o charakterystycznym srebrno-białym kolorze, które tworzy błyszczącą kryjącą powłokę. Szkliwo to zostało odkryte w IX wieku i jako pierwsze otrzymało nazwę majolika.
Drugi rodzaj majoliki to ceramika pokryta szkliwem ołowiowym produkowana dużo później, bo w połowie XIX wieku w Wielkiej Brytanii pod nazwą fajansu Palissy'ego. Chociaż jest to zupełnie inny rodzaj ceramiki, wytwarzany inną techniką, nazwa majolika przylgnęła również do niego.

Jak dbać o ceramikę?

Jeśli używasz naczyń ceramicznych wykonanych współcześnie, nie powinno być żadnych problemów z ich myciem w zmywarce. Najczęściej posiadają one stosowne oznaczenie, iż nadają się do mycia w maszynie. Jednak przed włożeniem ich do zmywarki sprawdź dokładnie, czy na szkliwie nie ma drobnych pęknięć, przypominających pajęczą sieć. Te pęknięcia osłabiają szkliwo, umożliwiając wodzie dostęp do porowatego materiału ceramicznego, z którego wykonane jest naczynie. Dlatego ceramika z popękanym szkliwem musi być traktowana ze szczególną uwagą. Jeśli zyskasz pewność, że Twoje naczynia ceramiczne nadają się do mycia w zmywarce, używaj tylko najlepszego detergentu do ich mycia – Finish Quantum Max Shine&Protect, pomoże oczyścić naczynia z brudu i tłuszczu.