Mistrzowskie smażenie bez przywierania

Wyobraź sobie, że właśnie przygotowujesz śniadanie.

Wybierasz najlepsze, ekologiczne jajka. Mieszasz je w odpowiednich proporcjach z mlekiem, doprawiasz pieprzem i solą, a na koniec dodajesz parę sekretnych składników. Dbasz o to, żeby Twój omlet był idealnie delikatny, ostrożnie wlewając mieszankę na patelnię, optymalnie nagrzaną do wyznaczonej co do stopnia temperatury. Nie spuszczasz patelni z oka nawet na chwilę, obserwując jak biały płyn gęstnieje i przyjmuje żółtawą barwę.

Dzwoni telefon.

Pierwszy raz. Odwracasz na chwilę głowę. Drugi raz. Zastanawiasz się, kto to może być. Jednak decydujesz, że omlet jest ważniejszy. Odwracasz się, ale jest już za późno. Wystarczyło kilka sekund nieuwagi, żeby jajka przywarły do patelni. Pysznego omletu niestety dzisiaj nie będzie. Zamiast tego czeka Cię czyszczenie patelni i długie zmywanie.

Dlaczego jedzenie przywiera?

Fakt, że jajka lub inne potrawy, które przygotowujesz przywierają do patelni to w rzeczywistości wynik złożonej reakcji chemicznej. Białka, które są zawarte w przygotowywanym posiłku wchodzą w reakcje w metalami, z których jest wykonana patelnia. Wytworzone w ten sposób wiązania mogą być bardzo silne. Może się wydawać, że wynika z tego, że jedzenie podgrzewa się do zbyt wysokiej temperatury, ale nie jest to prawda. Kiedy posiłek będzie podgrzany do odpowiedniej temperatury, zaczną zachodzić reakcje chemiczne wewnątrz niego, bez udziału metalu. Wtedy przywieranie jedzenia do patelni nie będzie stanowić problemu.

Jeśli używasz tłuszczów takich jak oliwa z oliwek, wypełniają one mikroskopijne szczeliny w cząsteczkach metalu, a po podgrzaniu wchodzą w reakcję chemiczną. W związku z tym bardzo niewiele atomów metalu ma wtedy możliwość reakcji także z atomami znajdującymi się w samym jedzeniu.

Rodzaje jedzenia, które przywierają do patelni

W związku z tym, że struktury białkowe są najbardziej podatne na wchodzenie w reakcje chemiczne z metalami, potrawy wysokobiałkowie przywierają do patelni znacznie częściej niż inne. Oczywiście wszystkie rodzaje jedzenia mogą przyklejać się do patelni, jeśli ich odpowiednio nie przypilnujesz. Może się to stać szczególnie wtedy, gdy patelnia jest zbyt rozgrzana, a składniki potrawy zimne. Jednak zdecydowanie największą uwagę należy zwrócić na te produkty, które zawierają dużo białka: jajka, ser, ryby i mięso.

Sprawdzony sposób na czyszczenie

Jeżeli Twoje jedzenie przyklei się do patelni, jej czyszczenie wcale nie musi być aż tak trudne, jak może się wydawać. Możesz to zrobić nawet bez konieczności długiego namaczania w zlewie. Wypróbuj tabletki do zmywarki Quantum Max lub All in 1 Max, które  posiadają specjalną kulkę Powerball, dzięki której efekty są podobne do tych, które możesz uzyskać dzięki wielogodzinnemu namaczaniu. Przerywają one długie łańcuchy białek, jak również utworzone przez nie wiązania z metalami. Dzięki temu pozbędziesz się zaschniętego jedzenia już przy pierwszym zmywaniu.