Ostrzenie noży

Noże są jednym z najbardziej wielofunkcyjnych przedmiotów, które znajdują się w Twojej kuchni, a przy okazji bardzo ułatwiają nam życie. Są wykorzystywane do obierania warzyw i owoców, krojenia mięsa, siekania, szatkowania, krojenia w kostkę i w plasterki… Używamy ich wiele razy każdego dnia, dlatego nie zapominajmy, aby odpowiednio o nie zadbać. Ważne jest zarówno właściwe czyszczenie noży, jak i regularne ostrzenie.

Korzystanie z noży

Jeśli często gotujesz, zapewne zdajesz sobie sprawę, jak ważną rolę w całym tym procesie odgrywają noże. Korzystamy z nich przygotowując praktycznie każde danie. Dlatego podczas korzystania z noży warto pamiętać o kilku zasadach, aby służyły nam one jak najdłużej.

1.    Zgarnianie pokrojonego jedzenia nożem z deski do krojenia i pocieranie ostrzem o deskę sprawia, że noże szybko stają się tępe. Dlatego podczas zgarniania kawałków jedzenia lepiej używać drugiej, niezaostrzonej krawędzi noża.
2.    Jeśli podczas wspólnego gotowania ktoś prosi Cię o podanie noża, zrób to w taki sposób, aby druga osoba mogła bez problemu chwycić za rączkę noża tak, aby się nie skaleczyć.
3.    Jeśli korzystasz z deski do krojenia, staraj się wybierać te, które są wykonane z drewna lub plastiku. Kontakt ostrza noża z deską negatywnie wpływa na ostrość noża. W przypadku desek szklanych i ceramicznych następuje to o wiele szybciej.
4. Rozważ zakup magnetycznego stojaka, na którym będziesz przechowywać swoje noże. Dzięki temu będą one zawsze pod ręką. Pamiętaj, aby umieścić stojak w miejscu, do którego Twoje dzieci nie będą miały dostępu.

Ostrzenie noży

Konserwacja noży wymaga wykonania dwóch czynności – szlifowania i ostrzenia. Pierwsza z nich oznacza wyrównywanie powierzchni ostrza. Jeśli posiadasz przeznaczone do tego urządzenie, możesz wykonać tę czynność w domu. Aby Twoje noże były idealnie ostre, najlepiej zlecić ich ostrzenie profesjonaliście, który posiada odpowiedni sprzęt.

Mycie noży w zmywarce

Ręczne mycie noży zajmuje sporo czasu i jest dosyć mało efektywne. Poza tym zarówno podczas ręcznego mycia, jak i wycierania noży bardzo łatwo o skaleczenia. Zamiast tego najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie noży w pojemniku na sztućce. Ze względów bezpieczeństwa najlepiej jest umieścić je ostrzem do dołu. Zachowaj odległość pomiędzy poszczególnymi nożami w taki sposób, aby nie ocierały się o siebie w trakcie zmywania. Możesz też kupić specjalną podstawkę zaprojektowaną do układania noży w zmywarce. Odpowiednie ułożenie noży zapewni, że będą one dokładnie wyczyszczone. Wybierz także odpowiednie tabletki do zmywarki, które pozwolą wykorzystać w pełni potencjał Twojej zmywarki i sprawią, że noże będą błyszczące. Zadbaj o swoje noże razem z Finish.