Czy wiesz, że zmywarka pomaga zapewnić higienę w kuchni?

13 Hygiene

Niewiele osób używa do zmywania ręcznego tak gorącej wody,
aby całkowicie oczyścić naczynia. Zobacz, jak zmywarki pozwalają dokładnie usunąć groźne bakterie.

Wyobraź sobie kuchnię, która działa na pełnych obrotach. Przygotowuje się tam trzy posiłki dziennie, a czasem też drobne przekąski i napoje. Pojawiają się w niej także domowe zwierzaki, przed którymi nie sposób zamknąć drzwi kuchni. Nic dziwnego, że zaczynasz z obawą myśleć o zarazkach w kuchni. Zwłaszcza, że one mogą pojawić się nawet w miejscach pozornie czystych - jak np. w zlewie czy na ściereczce kuchennej.

Niebezpieczne zmywanie

Jedynie woda o temperaturze powyżej 60°C dokładnie myje naczynia, podczas gdy badania* dowiodły, że woda używana do zmywania ręcznego bywa zazwyczaj o wiele chłodniejsza. W niektórych gospodarstwach domowych woda używana do zmywania miała zaledwie 27.5°C.

Woda wewnątrz zmywarki ogrzewana jest do temperatury 75°C, co sprawia, że naczynia są o wiele bardziej czyste niż gdy zmywamy je ręcznie. To potwierdzony fakt, który powinien przemówić do każdego.

Gorąca woda to czystość naczyń

Inny problem, jaki pojawia się przy ręcznym zmywaniu naczyń w ciepłej wodzie to kwestia niedokładnego usunięcia brudu. Użycie zmywarki całkowicie rozwiązuje ten problem.

Naczynia świeżo umyte w zmywarce są czystsze od tych umytych ręcznie, ponieważ zmywanie w zmywarce odbywa się w temperaturze, której nie wytrzymałyby nasze ręce, tj nawet do 75°C. Dodatkowo naczynia
są w zmywarce suszone i nie ma konieczności ich wycierania ścierką, która jest prawdziwym siedliskiem bakterii. 

Gorąca woda i enzymy zawarte w nowoczesnych środkach do zmywania i automatyczne suszenie naczyń dają doskonały efekt - Twoje naczynia nareszcie są higienicznie czyste.

* Stamminger Study, Washing-up Behaviour and Techniques in Europe, University of Bonn, Institute of Agricultural Engineering, 2007