Zaczynamy używać zmywarki

Dowiedz się, jak uzyskać najlepsze rezultaty zmywania: właściwe ułożenie naczyń oraz podstawowe informacje o produktach i programach.
Jak załadować zmywarkę
Duże naczynia umieszczamy w dolnym koszu, a kubki, szklanki i mniej zabrudzone naczynia w górnym koszu. Warto jednak zapoznać się z instrukcją obsługi, aby sprawdzić, jakie są zalecenia producenta.
Właściwe ułożenie naczyń w zmywarce zapewnia ich dokładne umycie. Nie należy zatem wkładać jednych naczyń do drugich. Kubki, szklanki czy miski należy postawić do góry dnem. Naczynia z wklęsłym dnem lepiej jest ustawić pod kątem, aby umożliwić spłynięcie wody.
Gdzie umieścić poszczególne środki?
Komora dozownika detergentu i nabłyszczacza znajdują się zazwyczaj po wewnętrznej stronie drzwi.
W większości modeli możliwe jest indywidualne dozowanie ilości nabłyszczacza, zaś odpowiednie wskaźniki informują, kiedy należy go uzupełnić.
W większości zmywarek zbiornik na sól do zmywarek znajduje się pod dolnym koszem. Jeśli zmywarka nie jest wyposażona we wskaźnik kontrolny poziomu soli, zaleca się sprawdzanie ilości soli w zbiorniku przynajmniej raz w miesiącu.
Który program wybrać
- Program regularny lub eko: do dużej ilości naczyń. Program eko zużywa mniej wody i energii.
- Program auto (automatyczny): czujniki automatycznie dobierają długość cyklu oraz temperaturę w zależności od stopnia zabrudzenia naczyń.
- Program intensywny/do garnków i patelni: najlepszy do naczyń z przypalonymi lub zaschniętymi resztkami jedzenia.
- Program szybki: do mniej zabrudzonych naczyń.
- Program delikatny/do szkła: delikatne mycie w wodzie o niskiej temperaturze.
- Program "pół wsadu": jeśli nie chcesz czekać aż uzbiera się tyle naczyń, by zapełnić całą zmywarkę.
Co się dzieje, gdy naciśniesz start?
Zobacz, co się dzieje wewnątrz zmywarki i jak wygląda proces mycia.